Borstbeeld van Paul Delvaux (23 september 1992)
Grootmeester Paul Delvaux, die tientallen jaren van zijn leven in Veurne woonde, kreeg in 1987, op zijn 90ste, de eervolle vermelding van de Ghesellen van de Kastelnij Veurne
Veurnes derde ereburger – na Koning Albert I en Will Tura – is niet alleen een wereldberoemde Belgische kunstenaar maar een begrip in de hedendaagse schilderkunst. Hij is even eigenwijs, even universeel als Ensor en Magritte en is ook niet in een hokje te plaatsen.
Voor zijn 95ste verjaardag hadden de Ghesellen een grootser project in petto en zo -na de gedenkplaat van Jacobus Clou- een tweede blijvend aandenken aan Veurne te schenken. Het idee was een gebeeldhouwd portret als eerbetoon aan een groot kunstenaar die in Koksijde en Veurne vele jaren van zijn picturale scheppingsleven beleefde.
Ook deze keer werd een beroep gedaan op beeldhouwer Fernand Vanderplancke, die deze moeilijke en delicate opdracht van de Ghesellen van de Kastelnij dankbaar aanvaardde, waarna deze … hem maandenlang obsedeerde. Hij boetseerde het borstbeeld naar een levend model. Uiteindelijk werd de creatie 5 maal de ware grootte: 90 x 60 cm. Het beeld werd gegoten bij de BVBA Berghman te Roeselare in zwartgroen brons en weegt ongeveer 160 kg. De buste werd geplaatst op een blauw arduinen sokkel van 130 cm. Dit was zowel voor Fernand Vanderplancke als voor de Ghesellen de realisatie van een stoutmoedige droom en tevens een cultuur-toeristische verrijking van de Boetestad.
Onder massale belangstelling onthulde toenmalig minister van cultuur, Hugo Weckx, het schitterende borstbeeld in het stadspark van Veurne, op de verjaardag van de Meester, op woensdag 23 september 1992. Tal van prominenten uit de politieke en culturele wereld woonden dit heuglijke moment bij, waaronder de (Spaanse) voorzitter van het Europese parlement en de ambassadeur van Spanje.
“Onze vereniging meent dat een hulde aan deze wereldberoemde stadsgenoot zeker verdiend is. Delvaux bracht zijn eigen wereld die zo ongrijpbaar en zo gedroomd was naar Veurne. De reputatie en de uitstraling van Delvaux dragen immers ook bij tot de bekendheid van Veurne als stad van monumenten, geschiedenis en kunst. Het initiatief strookt daarom met de doelstellingen van de Ghesellen.”
Het beeldhouwwerk kreeg een plaats in het lage gedeelte van het park, met zicht op zijn woning, langs het wegje waar Delvaux zo vaak wandelde en niet ver van het beeld van zijn kunstvriend Georges Grard. Voor Fernand Vanderplancke was dit uiteraard een hoogdag, een moment waarbij hij alle lof kreeg toegezwaaid, en in het bijzonder van minister Weckx. Op dezelfde dag kreeg de gelijkvloerse zaal van de Koksijdse hotelschool Ter Duinen de naam Paul Delvauxzaal toegekend en werd er een fototentoonstelling geopend over het leven van de kunstenaar in het Delvauxmuseum van Sint-Idesbald.
foto © Wilfried Scheldemans